ReMedic – tratamente naturiste, terapii naturiste, plante medicinale, remedii, medicina si analize medicale.

Aboneaza-te prin e-mail!

Manipularea vertebrelor

O tehnica de vindecare intalnita,intr-un fel sau altul,in mai toate tipurile de medicina traditionala (europeana,asiatica,nor-americana),manipularea vertebrelor pentru inlaturarea tensiunii din coloana vertebrala se practica de foarte multa vreme.

La sfarsitul secolului al XIX-lea,un medic american a brevetat,ca sa spunem asa,terapia articulatiilor,bazata pe aceasta veche tehnica de manipulare,pe care a numit-o chiropraxie (chiros=mana,in greceste),infiintand,in 1877,primul colegiu de chiropractica.Cele mai mari neajunsuri le duc asa numitele subluxatii (deplasari) ale vertebrelor coloanei.

Boli cauzate de o pozitie defectuoasa

Din pricina unei pozitii defectuoase la serviciu sau pe strada,la volan ori chiar acasa,in fotoliu,apar deplasari la nivelul vertebrelor,care provoaca mai intai disconfort,apoi tasarea coloanei,cu alte cuvinte,bolile coloanei.Dar nu numai atat,compresiile determina si tulburari organice:

  • Compresia la nivelul coloanei cervicale C1-C7 da tulburari cerebrale,cefalee,ameteli,tulburari de ritm cardiac,migrene,insomnii.
  • Compresia la nivelul coloanei toracale T1-T4 da tulburari de ritm cardiac,senzatii de sufocare,dispesii,tuse nervoasa,parestezii in membrele superioare.
  • Compresia la nivelul coloanei toracale T4-T9 da tulburari ale plamanilor si pleurei.
  • Compresia la nivelul coloanei toracale T9-T10 da tulburari ale stomacului.
  • Compresia la nivelul coloanei toracale T10-L1 da tulburari intestinale
  • Compresia la nivelul coloanei lombare L1-S1 duce la tulburari genitourinare,frigiditate,disfunctii sexuale.

numerotarea vertebrelor 249x300 Manipularea vertebrelor

In ce consta manevra

Reglarea subluxatiilor se realizeaza prin impingerea cu presiune mare si de scurta durata (o zecima de secunda) prin care vertebra este pusa la locul ei.Exista doua metode principale de reglare:

a) manipularea in parghie lunga (aducerea umerilor,capului,pelvisului,soldurilor in diverse pozitii pentru a manipula coloana),influentata de tehnicile yoga;

b) reglarea cu parghie scurta (se face cu mainile,prin presarea pe o anumita vertebra) pentru a fixa o incheietura vertebrala.Exista si alte metode dar aceasta doua sunt cele mai folosite.Este insa foarte important ca aceste manevre sa se execute dupa o verificare atenta si dupa masaj terapeutic al muschilor paravertebrali incordati.

Ce trateaza si ce nu

Trateaza: boli neuromusculoscheletale,cardiovasculare,digestive,urogenitale,etc.

NU trateaza: fracturi,probleme ale medicinei de urgenta,boli cu degenerare rapida,infectii acute,afectiuni cu evolutie rapida grava.

Se bazeaza pe principiul holistic – corpul omenesc este o retea de sisteme intrepatrunse,care se influenteaza reciproc.Prin percutia cu varful degetului a apofizelor spinoase (aflate la incheieturile vertebrelor) sau prin presiuni exercitate paravertebral,sunt provocate de reactii reflexe la distanta,la nivelul oraganelor interne corespunzatoare,tratand astfel boala.

Contraindicatii

Chiropraxia este considerata o metoda sigura,dar nu este indicata oricui.De aceea,e foarte binca ca,inainte de a apela la un chiropractor,sa ceri sfatul medicului de familie.In orice caz,nu se recomanda daca:

  • ai osteoporoza sau simptome ale unor boli neurologice
  • ai avut o interventie chirurgicala la nivelul coloanei vertebrale (doar daca iti recomanda chirurgul care te-a operat);
  • ai suferit un accident vascular cerebral sau de alte boli vasculare.

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Publicitate

Blogroll