ReMedic – tratamente naturiste, terapii naturiste, plante medicinale, remedii, medicina si analize medicale.

Aboneaza-te prin e-mail!

Mararul de la A la Z

Folosit des in bucataria romaneasca,dar si in cea internationala,mararul are o istorie lunga,fiind pomenit ca planta medicinala in mai toate vechile tratate ale lumii,de la Ayurveda indiana la Unani-ul tibetan,de la tratatele lui Dioscoride la medicina vechilor daci.

Astmul bronsic este tratat foarte bine cu marar proaspat – cure de 4-6 saptamani,cate 30 g zilnic.Acesta are efecte aniinflamatoare si antihistaminice exceptionale,ceea ce ajuta la diminuarea inflamatiilor cailor respiratorii,la descongestionarea acestora de secretiile in exces,la scaderea sesnibilitatii alergice.

Balonarea este evitata daca folosesti mararul ca adaos in mancare.Daca ti se pare ca nu se potriveste in mancarea respectiva,o salata pe post de garnitura e bine-venita.

Calculozele renale si biliare pot fi prevenite prin cure cu suc de marar.

Decoctul de seminte de marar (o lingurita cu seminte fierte intr-o cana de lapte) baut seara,inainte de culcare,este foarte bun pentru combaterea insomniei.

Efectele de stimulare a lactatiei sunt impresionante dupa consumul frecvent de marar in timpul alaptarii.Mai mult,imbunatateste calitatea laptelui si fereste bebelusul de colici.Salatele cu marar sau chiar sendvisurile cu marar sunt foarte bune.

mararul 300x199 Mararul de la A la Z

Flavonoidele (substante cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante) continute de marar ajuta la indepartarea durerilor menstruale mai rapid decat orice medicament.Daca mesteci frunze de marar pe toata perioada ciclului menstrual,vei preintampina chiar acele enervante dureri.

Infuzia combinata se foloseste pentru tratarea conjunctivitelor si blefaritelor.Faci spalaturi cu tampon steril inmuiat in infuzie de doar ori pe zi.Infuzia combinata se face punand la macerat o mana de frunze proaspete intr-o jumatate de litru de apa vreme de 8-10 ore,dupa care filtrezi.Pui deoparte preparatul rezultatul,iar ce-ti ramane dupa filtrare fierbi in alta jumatate de litru de apa,timp de cinci minute.Lasi sa se raceasca,filtrezi si amesteci cu primul extract.

Nefrita poate fi combatuta cu succes prin consumul a 50 ml de suc proaspat de marar,de 2-3 ori pe zi,in cure de doua saptamani.Are un foarte bun efect antibacterian si antifungic asupra aparatului urinar.

Osteoporoza poate fi amanata daca,dupa varsta de 40 de ani,in fiecare primavara si toamna,faci cure de cruditati,consumand zilnic cel putin 20 g de marar proaspat.

Reduce colesterolul rau daca e consumat constant.

Sughitul trece daca mesteci cateva frunze proaspete de marar pentru ca relaxeaza imediat diafragma.

Tinctura de seminte de marar este un stimulator al productiei de estrogen,care ajuta la mentinerea (si chiar marirea) sanilor frumosi.Si la intarzierea procesului de imbatranire.

seminte de marar 300x221 Mararul de la A la Z

Uleiurile esentiale din marar stimuleaza aparatul digestiv si activeaza secretia biliara,ceea ce-l face extrem de bun de adaugat in mancare.In plus,poate inlocui sarea si este foarte placut aromat.

Valoare terapeutica au frunzele,dar si semintele.Continutul in ulei volatil este curpins intre 2,5 si 4% in frunze si in ramurile tinere si 3 si 6% in fruct.De asemenea,mararul contine cantitati apreciabile de potasiu,sulf si sodiu,vitaminele A,B1 si C.

Zarzavatul cu cea mai lunga cariera din lume (4000 de ani), mararul este pomenit in celebrele papirusuri egiptene.

Suc de fructe proaspete si tulpini fragede:

Amesteci in cuva mixerului o mana de frunze si tulpini u 8-10 linguri cu apa.Mixezi pana se omogenizeaza,lasi o jumatate de ora,apoi filtrezi.Bei imediat (insa numai diluat cu putin suc de morcov).Poti pastra la frigider,dar nu mai mult de patru ore.


Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Publicitate

Blogroll