ReMedic – tratamente naturiste, terapii naturiste, plante medicinale, remedii, medicina si analize medicale.

Aboneaza-te prin e-mail!

Tulburari menstruale

Dereglarea ciclurilor menstruale poate fi produsa de:

-sindromul premenstrual;

-dismenoreea primara;

-dismenoreea secundara;

-amenoreea;

-menopauza prematura;

-sangerarea uterina anormala.

dureri menstruale Tulburari menstruale

Sindromul premenstrual

Este o stare de disconfort,caracterizata prin nervozitate,instabilitate emotionala,iritabilitate,dureri de cap,anxietate sau depresie,dureri ale sanilor,tumefactia sanilor,simptome care dispar in cateva ore dupa instalarea ciclului menstrual si care apar cam cu o saptamana inainte.El este dat de fluctuatile de estrogeni si progesteron care sunt diferite de la o femeie la alta si de la ciclu la altul,care duc la acumularea tranzitorie a lichidelor care explica anumite simptome.Retentia de lichide provoaca edeme,cu cresterea temporara in greutate,congestie si durere mamara,cu scaderea cantitatii diurezei.

Simptomele psihice sunt reprezentate de:nervozitate,iritabilitate,insomnie,agitatie,oboseala marcata si furie.Simptomele neurologice si vasculare sunt:cefaleea,ametelile,furnicaturi ale extremitatilor si palpitatii.Simptomele digestive se manifesta prin modificari ale poftei de mancare,greata,varsaturi,constipatie.La unele femei poate aparea acnee,dureri lombare.Unele boli preexistente se pot agrava,cum sunt:alergiile si infectiile respiratorii sau conjuctivitele.

Cand apare menstruatia,unele femei,mai ales adolescentele prezinta dismenoree,care are tendinta de a diminua in intensitate la maturitate.

Pentru a ameliora simptomele sindromului premenstrual,pacienta nu mai trebuie sa consuma sare de sodiu cateva zile inainte de aparitia menstrelor(pentru a preveni acumularea lichidelor in organism).La anumite femei tratamentul hormonal are efecte benefice(acestea fiind recomandat de ginecolog).

Regimul igenico-dietetic trebuie imbogatit in proteine cu o saptamana inaintea menstrei prin consumarea de preparate din carne si lapte.Se poate suplimenta cu vitamina B6 si magneziu(preparatul Magne B6).

Dismenoreea primara

Este o durere care apare in prima zi de ciclu.Este data de contractiile uterine,provocate de prostaglandinele de la nivelul endometrului.Apare numai la ciclurile ovulatorii.Ea incepe in adolescenta cand este si foarte puternica si are tendinta de a se diminua dupa sarcina si cu varsta.Alte cauze care mai pot contribui la aparitia durerii sunt si pozitiile vicioase ale uterului,trecerea menstrei prin oficiul cervical care este stramt sau prin colul uterin.

Durerea este localizata in abdomenul inferior,poate iradia si in zona lombara si are de obicei un caracter surd,continuu,dar mai poate lua aspect de crampa.Ea apare de obicei concomitent sau putin anterior de debutul menstruatiei cu maxim in prima zi,atenuandu-se dupa primele doua zile.

Asociate cu dismenoreea mai pot aparea cefalee,greata,diaree,sau constipatie.

Pentru multe femei dismenoreea are un caracter suparator.Pentru a o preveni,inainte de debutul ciclului se pot lua medicamente care inhiba prostaglandinele(cele care sunt raspunzatoare de durere) cu 1-2 zile inainte si in primele 1-2 zile ale ciclului,cum sunt preparatele cu ibuprofen(Paduden,Nurofen)sau naproxen(Reuxen,Sarapax).In caz de greata se pot administra antiemetice:Metoclopramid,Emetiral.

Dismenoreea secundara

Aceasta este o durere provocata de o boala a organelor genitale.Cele mai frecvente cauze sunt endometrioza si adenomioza.Cand dismenoreea are caracter de crampa poate fi data de un fibrom uterin sau de vreun polip endometrial pediculat,care pot fi expulzate din uter.

Cand exista o boala inflamatorie pelvina,aceasta poate cauza dureri continue,cu caracter surd,in etajul abdominal inferior care se pot accentua in cursul menstrei.

Si cand orificiul cervical este stramtorat din cauza unei cauterizari sau corizatii si in cursul menstrei are loc eliminarea fragmentelor de mucoasa,apar dureri.In acest caz ca si tratament se efectueaza dilatarea canalului cervical ingustat care poate determina o ameliorare temporara de 3-6 luni.

Cand exista o boala bine stabilita se face tratamentul acelei boli si se adauga medicamente care inhiba durerea(ibuprofen,naproxen).

Amenoreea

Reprezinta lipsa menstruatiei,fie prin intreruperea menstrelor,fie prin absenta menarhei.

Ea poate fi:

primara:cand menstruatia nu a aparut pana la 16 ani;

secundara:cand menstruatia nu a mai aparut pe o perioada mai amre de 3 luni la o femeie care avea anterior menstre.

Toate amenoreele(cu exceptia celei de sarcina,lauzie si menopauza) sunt patologice.

Cauze de amenoree:

1)Anomalii anatomice:stenoze cervicale,imperfectia de himen,pseudohermafroditism masculin,sept vaginal transvers,aplazie vaginala si uterina.

2)Disfunctii hipotalamice:anorexie nervoasa,efort fizic excesiv,anovulatie cronica hipotalamica,stres accentuat,tumori cum sunt:hematoame,craniofaringioame,glioame,scaderea acuta in greutate si infometarea cronica.

3)Disfunctii hipofizare:hiperprolactinemia(in care apare galactoree:curgerea de lapte din sani),adenom benign hipofizar,traumatism cranian,neoplasm de hipofiza.

Cea mai frecventa forma de amenoree la femeile aflate la varsta fertilitatii si care nu sunt gravide este anovulatia cronica.Cauzele presupuse sunt stresul fizic si emotional,dieta,mediul inconjurator,tipul oraganismului si alti factori necunoscuti.

Si ovarele polichistice pot provoca amenoree,dar de obicei apar menstre cu caracter neregulat,cu o obezitate usoare,cu cresterea parului pe fata(in special pe barbie;hirsutism)care debuteaza la pubertate si se accentueaza in timp.

Menopauza prematura

Menopauza prematura apare din cauza unei afectiuni genitale,la o varsta mai mica de 40 ani.Aceasta este data de o insuficienta ovariana cauzata de:

-defecte ale secretiei si actiunii gonadotropinelor;

-defecte enzimatice:galactozemie sau deficitul de 17α-hidroxilaza;

-atrezia foliculara ovariana accelerata,reducerea numarului celulelor germinale;

-afectiuni autoimune:tiroida,boala Addison,diabet zaharat,miastenia gravis,vitiligo,anemia pernicioasa;

-cauze fizice si de mediu:medicamente chimioterapice,iradierea ovarelor,infectii virale,extirparea chirurgicala a ovarelor,fumatul.

Sangerarea uterina anormala

Sangerarea uternia devine anormala cand:

-depaseste durata normala a unei menstre(menoragia);

-este in cantitate excesiva in cursul menstrei(hipermenoreea);

-cand menstruatia e prea frecventa(polimenoreea);

-cand apare intre menstre(metroragia);

-cand apare in menopauza(cand apare la o distanta de 6 luni sau mai mare de la utlima menstruatie normala de la instalarea menopauzei);

Sangerarea uterina anormala este de obicei o tulburare functionala a axului hipotalamo-hipofizo-ovarian si doar 25% din cazuri are o cauza organica.

Si fetitele nou-nascute pot prezenta o mica sangerare vaginala in primele zile,secundara stimularii estrogenilor placentari.

Leziunile traumatice ale vaginului si vulvei sunt cele mai frecvente cauze de sangerare in copilarie.

La varsta fertila,sangerarea anormala pe toata perioada reproductiva este produsa de obicei de tulburarile hematologice cu coagulare anormala,cea mai frecventa fiind boala von Wilebrand.

Si complicatiile sarcinii duc la sangerarea anormala:

-avort spontan;

-sarcina ectopica;

-boala trofoblastica gestationala;

-dupa nastere sau dupa avort retentia resturilor infectate provoaca hemoragie;

In postmenopauza de obicei neoplasmele genitale produc hemoragie genitala,dar si vaginita atrofica,atrofia endometriala si polipii endometriali pot produce sangerare.

Autor: Dr.Nicoleta Brezan

Publicitate

Blogroll