ReMedic – tratamente naturiste, terapii naturiste, plante medicinale, remedii, medicina si analize medicale.

Aboneaza-te prin e-mail!

Analize de sange

De cele mai multe ori,denumirile investigatiilor pe care le recomanda medicul nu-ti spun mare lucru.Noi iti venim in ajutor cu explicatii pe intelesul tau,ca sa stii in ce consta,cum se desfasoara si ce spune despre sanatatea ta fiecare analiza in parte.

teste de sange Analize de sange

An de an,medicul de familie prescrie unele analize de sange obligatorii pentru monitorizarea starii de sanatate a pacientului.Iata care sunt cel mai frecvent intalnite:

 

 • ASLOasociata cu diagnosticarea reumatismului,aceasta analiza descopera prezenta in sange a anticorpilor antistreptococici.O valoare de peste 300 U/ml inseamna ca pacientul are sau a avut recent o infectie cu streptococ,cauza importanta a unor afectiuni precum faringita,dar si a unor complicatii,precum boli ale inimii,rinichilor sau reumatismul.Analiza trebuie repetata pana cand valorile revin la normal.

   

 • Acid uric sericun acid organic ale carui valori prea mari semnaleaza prezenta gutei,a insuficientei renale sau chiar a unor boli grave precum leucemia.Valorile normale se incadreaza intre 2 si 5 mg/100 ml.

   

 • Bilirubinacompusa din bilirubina directa,indirecta si totala,bilirubina serica evidentiaza probleme hepatice,icter sau anemie hemolitica. Pret: 25 lei.

   

 • Creatininaun nivel ridicat al creatininei serice semnaleaza insuficienta renala,eclampsie,distrofie musculara,acromegalie,iar in cazul creatininei urinare,acest lucru semnifica acromegalie,hipotiroidism sau diabet.

   

 • Electroforeza hemoglobineidepisteaza siclemia sau talasemia,boli grave ale sangelui;se recomanda mai ales daca hemoleucograma a scos la iveala o tulburare in sinteza hemoglobinei.

   

 • Fibro Test/Fibro Max alternativa moderna la punctia ficatului,permitand printr-o simpla analiza de sange determinarea afectiunilor hepatice,evolutia fibrozei hepatice si gradul de inflamatie,steatoza in hepatitele cronice si nu numai.Pret: 550 lei.

   

 • Glicemie (glucoza serica) aceasta determina concentratia de glucoza din sange,permitand diagnosticul diabetului zaharat.Proba de sange se recolteaza dimineata,pe stomacul gol.Valori normale: 70-115.

   

 • Hemoleucogramao analiza importanta ce masoara cantitatea de hematii,hemoglobina,trombocite,leucocite,eritrocite,limfocite din sange.Se recomanda in caz de simptome precum oboseala,ameteli,fiind de mare ajutor in diagnosticarea anemiei si infectiilor.

   

 • Lipide sangvinedin aceasta categorie fac parte trigliceridele si colesterolul.Proba se recolteaza pe stomacul gol.

  - colesterol – o valoare crescuta a LDL,lipoproteinele ce transporta colesterolul rau,inseamna risc crescut de cardiopatie ischemica si ateroscleroza.

  - HDL – asa numitul colesterol bun.Cu cat nivelul acestia este mai mare,cu atat riscul de cardiopatie ischemica scade.

  - Trigliceride – acestea intra in compozitia lipoproteinelor,iar prezenta lor crescuta in sange identifica riscul de ateroscleroza.

   

 • Proteina C reactivanumita si CRP,aceasta se recomanda in caz de infectii,inflamatii,tumori sau postoperator.Prezenta ei demonstreaza eficacitatea tratamentului antiinfectios,aparitia complicatiilor sau a proceselor inflamatorii.Valoarea normala trebuie sa fie sub 0,5.

   

 • Proteina Salaturi de proteina C,scoate in evidenta posibile probleme de coagulare a sangelui,un nivel optim al acestor proteine prevenind formarea cheagurilor periculoase.Pret: Proteina S: 70 lei, Proteina C: 60 lei.

   

 • RHmajoritatea oamenilor au in sange factorul Rh, dar exista si persoane cu Rh negativ; aceasta analiza este importanta mai ales inaintea conceperii unui copil,situatie in care incompatibiliatea de grup Rh determina probleme grave.

   

 • Sideremieconcentratia fierului din sange este recomandata mai ales femeilor,in cazul lor fiind frecventa anemia feripriva.Tot sideremia clarifica diagnosticul de intoxicatie cu fier.

   

 • TGO,TGPtransaminazele exploreaza in special functia ficatului,iar valoarea crescuta a acestora poate fi cauzata de hepatitele A,B sau C ori de depuneri de grasime pe ficat asociate cu diabet,obezitate.TGP se gasesc cu precadere in celulele ficatului,aceasta analiza fiind cea mai relevanta in afectarea hepatica.Valorile normale sunt 5-40 de unitati/litru pentru TGO,respectiv 7-56 de unitati/litru pentru TGP.

   

 • VSHanaliza relevanta in privinta capacitatii de sedimentare a globulelor rosii.Cu cat valoarea este mai crescuta,cu atat mai clar e indiciul ca exista o infectie in organism.

 

Afectiuni transmise sexual

Unele afectiuni extrem de contagioase constituie un factor de risc important pentru persoanele cu mai multi parteneri sexuali.Cateva analize te scapa de griji:

 

 • Testul HIVconsta in identificarea prezentei in sange a anticorpilor anti-HIV.Primul examen recomandat se numeste ELISA si,desi este unul precis,poate fi necesara reexaminarea.Daca rezultatul este pozitiv (persoana e infectata cu HIV),se recomanda testul Western Blot.

   

 • VDRLe un test de depistare a sifilisului,similar cu RPR (raspunsul la reagina plasmatica).

   

 • Utile sunt si testele pentru depistarea markerilor hepatitei B si C.Primul marker este

  ANTIGENUL Hbs,careconfirma prezenta hepatitei B.Un rezultat pozitiv trebuie urmat de o analiza denumita ADN viral.Pentru hepatita C,se face testul de depistare ANTICORPI ANTI-HCV.

Publicitate

Blogroll