ReMedic – tratamente naturiste, terapii naturiste, plante medicinale, remedii, medicina si analize medicale.

Aboneaza-te prin e-mail!

Chiriasul nedorit – Helicobacter Pylori

Helicobacter pylori (HP) este o bacterie fiziologica sau un intrus?

Este un intrus,dar extrem de frecvent intalnit,mai ales in tarile in curs de dezvoltare,dar si la adultii si varstnicii din tarile occidentale.Helicobacter Pylori este un fel de chirias nedorit,care traieste pe seama proprietarului.In prezent,50% din populatia globului este infectata cu HP. Practic,descoperirea acestei bacterii a revolutionat puterea de intelegere a mecanismelor de aparitie a ulcerului gastroduodenal si a modernizat tratamentul acestei afectiuni.Sursa de contaminare este omul infectat,care poate fi bolnav sau doar purtator fara simptome al microbului.Transmiterea se face majoritar pe cale fecal-orala,iar bacteria poate sa supravietuiasca in apa timp de mai multe zile.

Aceasta este una din explicatiile frecventei mari a infectiei in tarile in care sursele de apa potabila nu sunt corect controlate din punct de vedere al igenei.O alta cale de transmitere este cea oral-orala (sarut,folosirea in comun a paharelor,tacamurilor,etc.), ceea ce explica frecventa mare a infectiei in cadrul unor familii.O alta cale de infectie este cea gastro-orala, in special prin instrumentele medicale incorect sterilizate.

Cum ne afecteaza sanatatea prezenta bacteriei?

Helicobacter pylori este o bacterie cu o viata interesanta.Are caracterul unic de a putea supravietui mediului acid al stomacului, care in mod normal “ucide” majoritatea bacteriilor.Adaptabilitatea ei consta in forma spiralata si prezenta flagelilor (un fel de aripioare situate la unul din capete care in confera mobilitate).Bacteria patrunde in stomac pe cale bucala.Odata ajunsa in stomac, cu ajutorul mobilitatii sale, “scapa” de activitatea ucigatoare a acidului clorhidric, patrunzand in profunzimea stratului mucos care tapeteaza uniform peretii stomacului.Bacteria produce o enzima – ureaza – care desface ureea in dioxid de carbon si amoniac, ceea ce determina alcalinizarea mediului care o inconjoara, permitandu-i sa supravietuiasca si sa se multiplice in mediul acid.Helicobacter Pylori determina o inflamatie cronica,continua,a mucoasei gastrice,la persoanele infectate.

Degradarea mucoasei gastrice poate duce la aparitia dispepsiei,a ulcerului gastric sau duodenal si este implicata in aparitiei cancerului gastric, a unui tip special de limfom (cancer limfatic) gastric – MALT (mucosal associated lymphoid tissue), a unor afectiuni sanguine (trombocitopenia idiopatica,care consta in scaderea inexplicabila a trombocitelor – celulele sanguine un rol esential in coagularea sangelui), ori a anemiilor feriprive,in absenta bolii ulceroase.Degradarea mucoasei este una din cauzele aparitiei halitozei (halena neplacuta),bacteria traind si in cavitatea bucala.De asemenea,este un factor favorizant al acneei rozacee (in care acneea apare pe fondul dilatatiei capilarelor sanguine,pe care o agraveaza,determinand o roseata neuniforma a fetei).ulcer stomacal Chiriasul nedorit   Helicobacter Pylori

Ce simptome au pacientii cu Helicobacter Pylori?

Majoritatea bolnavilor infectati cu Helicobacter nu au niciun fel de simptom,dar nu trebuie sa uitam cat de frecventa este infectia.In cazul sindroamelor dispeptice,definite ca o stare de disconfort la nivelul etajului superior abdominal,bolnavii acuza dureri,arsuri,crampe in aceasta zona,balonari,ceea ce le poate diminua apetitul sau,dimpotriva,simptomele pot fi calmate de alimentatie.

Bolnavii de ulcer gastroduodenal acuza dureri epigastrice,pirozis (senzatie de arsura in spatele sternului),uneori greturi si varsaturi.Aceste simptome pot fi calmate de ingerarea anumitor alimente (se cunoaste faptul ca alimentele alcaline calmeaza durerea,in special in ulcerul duodenal).Nu este o regula insa,alimentele pot si declansa durerea,mai ales in ulcerul gastric,prin distensia peretelui stomacului.Uneori durerea se accentueaza nocturn,cand exista un maximum al secretiei gastrice.

In cancerul gastric,clasic,se descrie lipsa apetitului,chiar o repulsie fata de anumite alimente (in special carne si paine),scadere in greutate,dureri epigastrice (in general,fara legatura cu alimentatia),anemie,fatigabilitate.

Ce factori favorizeaza aparitia acestei bacterii?

Lipsa unor masuri elementare de igiena este esentiala in transmiterea infectiei.Tarile dezvoltate,in care oamenii au fost mult mai bine instruiti in aceasta privinta,au diminuat mult procentul persoanelor infectate (pana la 10-20% din populatie).De asemenea,aparitia testelor usor de utilizat si relativ ieftine pentru Helicobacter Pylori si folosirea lor curenta in aceste tari,in cazurile in care testarea se impune,urmata de tratamente corecte,a scazut mult frecventa infectiei.Controlul apei potabile,este un factor extrem de important in aceasta privinta.

Bacteria poate fi depistata cu usurinta,prin analize uzuale?

Da,este usor de depistat,atat in cabinetul de medicina de familie,in policlinici,cat si in centrele specializate.Cel mai accesibil test,care este unanim acceptat pentru instituirea tratamentului impotriva Helicobacter Pylori,este depistarea antigenului HP in materiile fecale.Pacientul recolteaza o proba de materii fecale intr-un recipient special;aceasta este pusa in contact cu anticorpi antiHP.

Durata testului este de 90 de minute.Exista si teste al caror rezultat se poate da in 5 minute.Testul anticorpului serici este,si el,foarte simplu de efectuat,dar are dezavantajul inexactitatii,existand o rata mare de rezultate fals pozitive.

Un alt test fiabil,dar care se efectueaza numai in centre specializate (foarte putine la noi),este testul respirator la uree.Acest test se bazeaza pe capacitatea bacteriei de a secreta ureaza.Pacientul ingera o solutie de uree si se masoara in aerul pe care il expira cantitatea de bioxid de carbon,care creste in cazul in care bolnavul este infectat,pentru ca ureaza bacteriana creste productia de bioxid de carbon.Testul este util in verificarea disparitiei bacteriei dupa tratament.Toate aceste teste sunt numite “neinvaziva”.Cel mai valoros test este,insa,invaziv,si consta in endoscopia digestiva superioara,cu biopsia mucoasei gastrice.Are avantajul vizualizarii leziunilor tractului digestiv superior,dar se efectueaza numai in anumite situatii.Totodata,are o rata ridicata de exactitate si ofera posibilitatea de a cultiva bacteria din fragmentul de mucoasa recoltat prin biopsie.Testul endoscopic este indicat si in cazurile de esec al tratamentului medicamentos,datorita posibilitatii de cultivare a fragmentului bioptic cu efectuarea antibiogramei (testarea sensibilitatii bacteriei la antibiotice).helicobacter pylori 300x225 Chiriasul nedorit   Helicobacter Pylori

Totusi: singura solutie – antibioticele

Care este cel mai eficient tratament impotriva acestei bacterii?

Tratamentul consta in asocierea antibioticelor cu anumite medicamente antisecretorii gastrice.Mediul acid gastric scade foarte mult eficienta antibioticelor,de aceea este obligatorie asocierea lor cu medicamente care scad secretia acida gastrica.

Tratamentul antibiotic are anumite indicatii: ulcerul gastric si duodenal,dupa rezectii gastrice pentru cancer gastric,limfomul MALT,bolnavii in tratament cronic cu aspirina si antiinflamatorii nesteroidiene,rudele bolnavilor cu cancer gastric,bolnavii cu rezectii gastrice pentru ulcer,dispepsia functionala la care se depisteaza infectia cu Helicobacter Pylori.

Antibioticele cel mai frecvent folosite sunt amoxacilina (care are avantajul de a nu determina rezistenta bacteriana),claritromicina (extrem de eficienta,dar care genereaza frecvent rezistena),si metronidazolul (la care exista o rata destul de mare de rezistenta bacteriana).De asemenea,si subcitratul de bismut coloidal are proprietati antibacteriene,putand combate cu succes HP.Recidiva dupa un tratament eficient este destul de rara,de numai 1-4%.

Helicobacter Pylori poate genera si complicatii?

HP este incriminat in recidiva hemoragiilor ulceroase,in aparitia cancerului gastric (in 60-90% din cazurile de cancere gastrice se depisteaza prezenta HP),a leziunilor premergatoare acestuia si in gastrita atrofica (care determina hipoclorhidrie,cu scaderea capacitatii de aparare antibacteriana si a digestiei gastrice).Tratamentul este foarte important pentru preventia recidivelor hemoragiilor digestive aparute pe fondul ulcerului gastroduodenal.

Rata mare de asociere a HP cu cancerul gastric face prezenta infectiei redutabila.Insa numai la un procent mic din numarul urias al populatiei infectate cu HP apare cancerul gastric.In declansarea acestuia sunt implicati si alti factori: ereditatea,consumul exagerat de sare,nitratii si nitritii din apa de consum,conservanti alimentari,afumaturile,hipoaciditatea gastrica.Statusul socio-economic scazut este si el un factor de risc,din cauza alimentatiei deficitare.

Ce recomandari aveti pentru pacientii cu Helicobacter Pylori?

Tratamentul corect aplicat,odata depistata infectia,este esential,dar nu este usor de urmat.Cel mai frecvent este vorba de o asociere de trei medicamente (un antisecretor gastric si doua antibiotice),care se administreaza de doua ori pe zi,timp de 7-14 zile.Respectarea ritmului de administrare este extrem de importanta.Medicamentele pot genera reactii neplacute – diaree,greturi,gut amarui,lipsa apetitului,balonari,disconfort abdominal.Cu toate aceste neajunsuri,tratamentul trebuie continuat conform recomandarii medicului curant!De asemenea,este necesara verificarea eradicarii bacteriei la o luna de la terminarea tratamentului.Astfel,este posibil ca aceasta sa fi fost inutil.

In cazul esecului terapeutic,se alege un tratament de a doua linie,fie prin adoptarea unei alte scheme anitbiotice de tripla terapie,fie se trece la o cvadrupla terapie,ceea ce inseamna patru medicamente,dintre care minimum doua sunt administrate de patru ori pe zi.Este greu,neplacut,presupune determinare,atentie si ambitie din partea pacientului,dar merita,in balanta cu riscurile la care este expus in absenta tratamentului.Oricat de blamate (obiectiv sau nu) sunt tratamentele cu antibiotice,acestea sunt singurele care pot duce la distrugerea HP.

Interviu cu d-na dr.Andreea Hortopan,medic primar boli interne,specialist in gastroenterologie.

Autor: Florentin Popa

Publicitate

Blogroll